Måndag 15 augusti 2011, Ny vecka - nya utmaningar
Igår söndag hade vi en skogsdag med svamp och bärplockning. Det var underbart väder och jag och minstingen hade med oss fika upp i skogen.
Skönt att bara vandra runt och plocka lite blåbär, lingon och lite olika svampar.
Jag kan ingenting om svampar, förutom kantareller. Jag plockade en massa som jag tog till jobbet idag och en svampkännare fick titta på dom.
Otroligt nog var det mesta ätligt. Det var riskor och sandsoppar och nåt mer som jag inte kommer ihåg!
Nåja, får kanske hålla mig till kantareller så det inte händer nån olycka.
När vi kom hem så rensade vi blåbären och gjorde oss varsin smoothie - gött!

Mixa ihop:
1 banan
3 dl blåbär
5 dl apelsinjuice
Klart!
Till middag blev det palt (kams) med stekt bacon, smör och lingonsylt. Riktig mat!

Palt
Koka upp vatten med salt i en stor gryta
Skala 1,5 kg potatis
Riv den eller mal den.
Blanda i 6-8 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl och hälften kornmjöl)
3-4 tsk salt
Blanda ihop allt.
Ta en slev och doppa i det kokande vatten och ta upp paltsmet i den och lägg i det kokande vattnet.
Fortsätt tills botten är täckt. Dra ner värmen på plattan, rör försiktigt så paltarna lossnar och fortsätt med ett lager till. Gör om proceduren tills paltsmeten är slut.
Låt det koka i ca 30 minuter.
Stek bacon eller fläsk.
Servera med smör och lingonsylt.
Skönt att bara vandra runt och plocka lite blåbär, lingon och lite olika svampar.
Jag kan ingenting om svampar, förutom kantareller. Jag plockade en massa som jag tog till jobbet idag och en svampkännare fick titta på dom.
Otroligt nog var det mesta ätligt. Det var riskor och sandsoppar och nåt mer som jag inte kommer ihåg!
Nåja, får kanske hålla mig till kantareller så det inte händer nån olycka.
När vi kom hem så rensade vi blåbären och gjorde oss varsin smoothie - gött!

Mixa ihop:
1 banan
3 dl blåbär
5 dl apelsinjuice
Klart!
Till middag blev det palt (kams) med stekt bacon, smör och lingonsylt. Riktig mat!

Palt
Koka upp vatten med salt i en stor gryta
Skala 1,5 kg potatis
Riv den eller mal den.
Blanda i 6-8 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl och hälften kornmjöl)
3-4 tsk salt
Blanda ihop allt.
Ta en slev och doppa i det kokande vatten och ta upp paltsmet i den och lägg i det kokande vattnet.
Fortsätt tills botten är täckt. Dra ner värmen på plattan, rör försiktigt så paltarna lossnar och fortsätt med ett lager till. Gör om proceduren tills paltsmeten är slut.
Låt det koka i ca 30 minuter.
Stek bacon eller fläsk.
Servera med smör och lingonsylt.
Kommentarer
Trackback