Måndag 15 augusti 2011, Ny vecka - nya utmaningar
Igår söndag hade vi en skogsdag med svamp och bärplockning. Det var underbart väder och jag och minstingen hade med oss fika upp i skogen.
Skönt att bara vandra runt och plocka lite blåbär, lingon och lite olika svampar.
Jag kan ingenting om svampar, förutom kantareller. Jag plockade en massa som jag tog till jobbet idag och en svampkännare fick titta på dom.
Otroligt nog var det mesta ätligt. Det var riskor och sandsoppar och nåt mer som jag inte kommer ihåg!
Nåja, får kanske hålla mig till kantareller så det inte händer nån olycka.
När vi kom hem så rensade vi blåbären och gjorde oss varsin smoothie - gött!

Mixa ihop:
1 banan
3 dl blåbär
5 dl apelsinjuice
Klart!
Till middag blev det palt (kams) med stekt bacon, smör och lingonsylt. Riktig mat!

Palt
Koka upp vatten med salt i en stor gryta
Skala 1,5 kg potatis
Riv den eller mal den.
Blanda i 6-8 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl och hälften kornmjöl)
3-4 tsk salt
Blanda ihop allt.
Ta en slev och doppa i det kokande vatten och ta upp paltsmet i den och lägg i det kokande vattnet.
Fortsätt tills botten är täckt. Dra ner värmen på plattan, rör försiktigt så paltarna lossnar och fortsätt med ett lager till. Gör om proceduren tills paltsmeten är slut.
Låt det koka i ca 30 minuter.
Stek bacon eller fläsk.
Servera med smör och lingonsylt.
Skönt att bara vandra runt och plocka lite blåbär, lingon och lite olika svampar.
Jag kan ingenting om svampar, förutom kantareller. Jag plockade en massa som jag tog till jobbet idag och en svampkännare fick titta på dom.
Otroligt nog var det mesta ätligt. Det var riskor och sandsoppar och nåt mer som jag inte kommer ihåg!
Nåja, får kanske hålla mig till kantareller så det inte händer nån olycka.
När vi kom hem så rensade vi blåbären och gjorde oss varsin smoothie - gött!

Mixa ihop:
1 banan
3 dl blåbär
5 dl apelsinjuice
Klart!
Till middag blev det palt (kams) med stekt bacon, smör och lingonsylt. Riktig mat!

Palt
Koka upp vatten med salt i en stor gryta
Skala 1,5 kg potatis
Riv den eller mal den.
Blanda i 6-8 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl och hälften kornmjöl)
3-4 tsk salt
Blanda ihop allt.
Ta en slev och doppa i det kokande vatten och ta upp paltsmet i den och lägg i det kokande vattnet.
Fortsätt tills botten är täckt. Dra ner värmen på plattan, rör försiktigt så paltarna lossnar och fortsätt med ett lager till. Gör om proceduren tills paltsmeten är slut.
Låt det koka i ca 30 minuter.
Stek bacon eller fläsk.
Servera med smör och lingonsylt.
Fredag 12 augusti 2011, Första arbetsveckan avklarad
Idag slutade jag kvart över tolv. Ganska bra denna första arbetsvecka. Min minsta dotter (11 år) mötte mig i stan och vi tog en glass och satt på torget och njöt i solen. Sen blev det biblioteket ett stund och sen bussen hem.
Tanken var att vi skulle ut i skogen och plocka blåbär, men min ork tröt. Dottern sa då att hon går själv en sväng och plockar blåbär. Hennes favvo just nu är blåbärspaj, så det lockade mycket för henne.
Hem kom hon efter en halvtimme med 1,5 liter blåbär och genast satte hon igång att rensa. Sen gjorde hon helt själv en smulpaj som doftade gudomligt.

Blåbärspaj
Ugnstemperatur: 225 °C
1,5 liter blåbär
5 msk socker
2-3 msk potatismjöl
Smulpajsdeg:
100 gram smör
3 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Häll blåbären i en pajform, strö över socker och potatismjöl.
Blanda ihop ingredienserna till smulpajen till en grynig massa. Strö smulpajen över blåbären och grädda i ca 15-20 minuter.
Servera med vaniljsvisp.
Middagen idag blev en lövbiffsröra med färsk pasta, uppskattat av alla.
Tanken var att vi skulle ut i skogen och plocka blåbär, men min ork tröt. Dottern sa då att hon går själv en sväng och plockar blåbär. Hennes favvo just nu är blåbärspaj, så det lockade mycket för henne.
Hem kom hon efter en halvtimme med 1,5 liter blåbär och genast satte hon igång att rensa. Sen gjorde hon helt själv en smulpaj som doftade gudomligt.

Blåbärspaj
Ugnstemperatur: 225 °C
1,5 liter blåbär
5 msk socker
2-3 msk potatismjöl
Smulpajsdeg:
100 gram smör
3 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Häll blåbären i en pajform, strö över socker och potatismjöl.
Blanda ihop ingredienserna till smulpajen till en grynig massa. Strö smulpajen över blåbären och grädda i ca 15-20 minuter.
Servera med vaniljsvisp.
Middagen idag blev en lövbiffsröra med färsk pasta, uppskattat av alla.
Tisdag 9 augusti 2011, Kantarellsoppa
Andra dagen på jobbet. Det går riktigt bra. Vi pratar mycket mat sinsemellan och byter recept. Idag fick jag en påse torkade trattisar av en arbetskamrat och jag blev så sugen på kantarellsoppa. Så det blev det till middag idag. Var ut en sväng i skogen och hittade lite gula kantareller, men det blev inte många. Kanske fler i morrn om jag orkar gå ut då.

Min kantarellsoppa
2 nävar torkade trattisar
1 dl vitt matlagningsvin
1 svampbuljongtärning
Smör
3 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
4 dl vatten
Maizena ljus redning (2-3 msk)
Salt
Vitpeppar
Blötlägg trattisarna i några dl vatten.
Hacka löken och vitlöken, fräs det i smöret en stund.
Krama ur svampen och fräs den med löken.
Tillsätt svampvattnet och några dl vatten. Häll i vinet och sätt i svampbuljongtärningen.
Späd på med grädden och låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Om det behövs sätt i mjölet.
Mixa ihop det till en någorlunda slät soppa.
Jag gjorde några ostmackor i ugnen till soppan. Det blev ganska bra.

Min kantarellsoppa
2 nävar torkade trattisar
1 dl vitt matlagningsvin
1 svampbuljongtärning
Smör
3 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
4 dl vatten
Maizena ljus redning (2-3 msk)
Salt
Vitpeppar
Blötlägg trattisarna i några dl vatten.
Hacka löken och vitlöken, fräs det i smöret en stund.
Krama ur svampen och fräs den med löken.
Tillsätt svampvattnet och några dl vatten. Häll i vinet och sätt i svampbuljongtärningen.
Späd på med grädden och låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Om det behövs sätt i mjölet.
Mixa ihop det till en någorlunda slät soppa.
Jag gjorde några ostmackor i ugnen till soppan. Det blev ganska bra.
Söndag 7 augusti 2011, Nu är semestern slut
Veckan som var har varit ganska bra, sista veckan innan man börjar jobba igen. Matlagningen har det varit lite si och så med. Men i söndags gjorde jag en jättegod stekt kyckling inlindad i bacon, currysås och ris.
Idag blev det lax i ugnen med rökt lax och vitlöksröra på. Superenkelt och gott.

Baconlindad kyckling med currysås
4 portioner
4 kycklingfiléer
2 paket bacon
Salt
Peppar
Curry
3 dl grädde
Ris
Smör
Koka riset enligt förpackningen.
Dela kycklingfiléerna på längden, salta och peppra. Linda in filéerna i bacon.
Stek i smör på medelvärme runt om tills dom fått fin färg.
Lägg över i en ugnsform och in i ugnen i ca 15 minuter på 225 °C.
Stek 2 tsk curry i stekpannan någon minut under omrörning efter kycklingen och späd med grädde, salt och peppar.
Låt såsen koka ihop ca 5 minuter.
Servera med en grönsallad.

Grillad/ugnsbakad lax
4 portioner
4 bitar lax
4 skivor kallrökt lax
1 kg potatis
Olivolja
Salt
Vitpeppar
Citronpeppar
1 burk Vitlök och örter Creme bonjour Cuisine
3 morötter
1/2 purjolök
Ugnsfolie
Ugnstemperatur: 175 °C
Om man grillar så tänd grillen, annars sätt på ugnen.
Koka potatisen.
Strimla morötterna och purjolöken. Blanda med lite olivolja, salt och vitpeppar.
Foliepaket för grillen:
Riv lagom stora foliebitar och täck botten med morötter och purjolök.
Lägg på en laxbit, salta och peppra med citronpeppar, ringla över lite olivolja.
Lägg på en rökt laxbit och toppa med några skedar Creme bonjour.
Vik ihop till ett paket och lägg på grillen i ca 10-15 minuter.
I ugnen kan man göra i ett ugnsfast fat.
Bred ut morötterna och purjon. Man kan kasta in morötterna och purjon en stund i ugnen innan man lägger på laxen med tillbehör, ca 10 minuter.
Lägg på laxen, salta och peppra med citronpeppar, ringla över lite olivolja.
Lägg på en rökt laxbit och toppa med några skedar Creme bonjour.
In i ugnen ca 15 minuter.
Idag blev det lax i ugnen med rökt lax och vitlöksröra på. Superenkelt och gott.

Baconlindad kyckling med currysås
4 portioner
4 kycklingfiléer
2 paket bacon
Salt
Peppar
Curry
3 dl grädde
Ris
Smör
Koka riset enligt förpackningen.
Dela kycklingfiléerna på längden, salta och peppra. Linda in filéerna i bacon.
Stek i smör på medelvärme runt om tills dom fått fin färg.
Lägg över i en ugnsform och in i ugnen i ca 15 minuter på 225 °C.
Stek 2 tsk curry i stekpannan någon minut under omrörning efter kycklingen och späd med grädde, salt och peppar.
Låt såsen koka ihop ca 5 minuter.
Servera med en grönsallad.

Grillad/ugnsbakad lax
4 portioner
4 bitar lax
4 skivor kallrökt lax
1 kg potatis
Olivolja
Salt
Vitpeppar
Citronpeppar
1 burk Vitlök och örter Creme bonjour Cuisine
3 morötter
1/2 purjolök
Ugnsfolie
Ugnstemperatur: 175 °C
Om man grillar så tänd grillen, annars sätt på ugnen.
Koka potatisen.
Strimla morötterna och purjolöken. Blanda med lite olivolja, salt och vitpeppar.
Foliepaket för grillen:
Riv lagom stora foliebitar och täck botten med morötter och purjolök.
Lägg på en laxbit, salta och peppra med citronpeppar, ringla över lite olivolja.
Lägg på en rökt laxbit och toppa med några skedar Creme bonjour.
Vik ihop till ett paket och lägg på grillen i ca 10-15 minuter.
I ugnen kan man göra i ett ugnsfast fat.
Bred ut morötterna och purjon. Man kan kasta in morötterna och purjon en stund i ugnen innan man lägger på laxen med tillbehör, ca 10 minuter.
Lägg på laxen, salta och peppra med citronpeppar, ringla över lite olivolja.
Lägg på en rökt laxbit och toppa med några skedar Creme bonjour.
In i ugnen ca 15 minuter.